24 uur bereikbaar 088 66 99 666

nieuws

Waarschuwing: wees voorzichtig met elektriciteit!
12-10-2015  Het gebruiken van elektrische apparaten gaat meestal op de automatische piloot. Zonder erbij stil te staan gebruiken we bijvoorbeeld verlengsnoeren, haspels en stekkerdozen. Vooral tijdens (ver)bouw- of kluswerkzaamheden worden meestal alle stekkers aangesloten op één stroompunt. Dit kan overbelasting veroorzaken met als gevolg kortsluiting en in het ergste geval zelfs elektrocutie of brand. Overbelasting en kortsluiting zijn vaak niet direct te zien en kunnen hierdoor verstrekkende gevolgen hebben.

Denk ook eens aan het gebruik van onder andere een vaatwasser, wasmachines of een elektrische kachel/terrasverwarmer. Deze apparaten worden ook wel stroom-grootverbruikers genoemd. Indien deze worden ingeschakeld en gebruikt vragen zij in een korte tijd veel elektriciteit. Door een defect, onjuist gebruik, geen of te weinig onderhoud of ondeskundig installatiewerk kunnen deze stroom-grootverbruikers veel warmte ontwikkelen in bedradingen. De kans op kortsluiting en brand wordt hierdoor groter. Bent u dus voorzichtig.
 
Indien u twijfelt bij het aansluiten van elektrische apparaten of als u bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden het hoe-zat-het-ook-alweer-gevoel krijgt twijfel dan niet en neem contact op met een elektricien of schakel een deskundig persoon in.
 
Graag geven wij u enkele praktische tips waarmee u het ontstaan van schade kan beperken:
 
 • Laat nieuwe elektrische apparaten (zoals een wasmachine, vaatwasser of koelkast) plaatsen door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf. Zo bent u verzekerd van een deskundige en zorgvuldige installatie. Vervolgens dient u uw elektrische installatie regelmatig te laten inspecteren. Met deze link https://www.echteinstallateur.nl/ kunt u een installateur of onderhoudsspecialist in uw buurt vinden. Zij kunnen u ook vertellen hoe vaak een dergelijke inspectie dient te gebeuren.
 • Voorkom overmatig gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen.
 • Indien u klaar bent met het gebruiken van een elektrisch apparaat schakel deze dan uit of haal de stekker uit het stopcontact.
 • Controleer ’s avonds voor u gaat slapen of voordat u op vakantie gaat of alle apparaten uitgeschakeld zijn.
 • Ben voorzichtig na het ontdekken van beschadigingen aan snoeren van apparaten en stekkers.
 • Onderhoud en reinig uw apparaten volgens de voorschriften van de fabrikant of de gebruikshandleiding.
 • Sluit geen verlengsnoeren op verlengsnoeren aan.
 • Gebruikt u een haspel? Rol deze altijd volledig af. Doet u dit niet dan kunnen de opgerolde snoeren namelijk zo heet worden dat ze brand veroorzaken.
 • Plaats een verlengsnoer nooit in een deuropening of leg deze nooit onder een kleed of vloerbedekking.
 • Zorg dat bijvoorbeeld uw wasmachine en oven aangesloten zijn op een aparte groep. In uw meterkast dienen deze apparaten een eigen groep te hebben. Schakel bij twijfel of vragen over de uitbreiding of toewijzing van de groepen in uw meterkast een specialist of elektricien in.
 • Wees voorzichtig en terughoudend in het gebruik van verdeelstekkers. Door verdeelstekkers te gebruiken kunt u onbedoeld  het overzicht kwijt raken en zo meer apparaten aansluiten dan het maximale wattage van 3600 watt per groep. Het typeplaatje of de gebruikshandleiding kan u meer duidelijk geven in de hoeveelheid watt dat een toestel vraagt.
 • Blus in een brand in uw meterkast of een elektra-brand elders in het pand NOOIT met water, u loopt het risico geëlektrocuteerd te worden.

Op http://www.energieveilig.nl/home kunt u meer tips vinden ter voorkoming van overbelasting, kortsluiting naar aanleiding van het gebruik van elektrische apparaten in en om uw huis. Of neem contact op met uw elektricien of elektrotechnisch specialist.
- woningwaarde
  aanvragen
- taxatie opdracht - offerte aanvragen - expertise opdracht