24 uur bereikbaar 088 66 99 666

nieuws

Verplichte rookmelders in alle woningen wens brandweer
16-06-2015  Als het aan de brandweer ligt krijgt iedere woning straks een rookmelder. Dat staat in het adviesrapport RemBrand van Brandweer Nederland. Het installeren van rookmelders in nieuwbouwwoningen werd in 2003 al verplicht gesteld. Als het echter aan de brandweer ligt gaat die verplichting gelden voor alle huizen. “Veel mensen geven geld uit aan een brandverzekering die ieder jaar terugkomt. Waarom zou je dat niet investeren in een stel rookmelders?” zei Elie van Strien van Brandweer Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.
 
Het verplichten van rookmelders is een betere oplossing voor de brandveiligheid dan het aanscherpen van de opkomsttijden zegt Van Strien. “Als je geen maatregelen treft om een brand snel te ontdekken, kan een brand zomaar vijf, tien of zelfs twintig minuten woeden. De brandweer kan dat zelfs met een opkomsttijd van een paar minuten niet meer redden. Elke minuut die we winnen omdat er snel wordt gemeld kan helpen bij het redden.”
 
Hoe kan de brandveiligheid vergroot worden? Dat was de opdracht die het project Rembrand had. Naast rookmelders pleit Brandweer Nederland voor een gebiedsgerichte opkomsttijd, waarbij de opkomsttijd wordt bepaald voor een heel gebied. Nu zijn de opkomsttijden gebaseerd op het soort gebouw: kantoren en fabrieken hebben een andere opkomsttijd dan woningen en ziekenhuizen.
 
Volgens Brandweer Nederland moet er ook meer drang worden uitgeoefend door middel van intensievere campagnes. De overheid zou daarbij moeten gaan samenwerken met de Nederlandse Brandwondenstichting en het Verbond van Verzekeraars. Te denken valt aan een regeling waarbij de kosten van rookmelders (deels) vergoed worden. Dit zou kunnen helpen.
 
De brandweer verwacht dat de komende jaren er veel nieuwe mogelijkheden bij zullen komen om mensen snel op de hoogte te stellen van rook en vuur. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die met het internet verbonden zijn en via de mobiele telefoon meldingen kunnen doorzetten.
 

 
- woningwaarde
  aanvragen
- taxatie opdracht - offerte aanvragen - expertise opdracht