24 uur bereikbaar 088 66 99 666

nieuws

Schoorsteenbrand eenvoudig te voorkomen
05-12-2014  Een loeiend geluid uit de schoorsteen leidt vanavond wellicht tot grote blijdschap in de woonkamer, maar is in de meeste gevallen de voorbode van een schoorsteenbrand. Jaarlijks zijn er in Nederland tweeduizend schoorsteenbranden. Teveel, want een schoorsteenbrand is eenvoudig te voorkomen.
 
Slecht stookgedrag is de belangrijkste oorzaak. Johan Schouten van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond: "Als hout niet goed verbrandt, ontstaat er creosoot; onverbrande deeltjes die een teerachtige en licht ontvlambare laag aan de binnenkant van het rookkanaal vormen. Het is dan ook belangrijk altijd goed droog hout te stoken. Zeker geen nat hout of plastic!"
 
Daarnaast wordt door de brandweer nadrukkelijk geadviseerd de schoorsteen jaarlijks door een bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) aangesloten bedrijf te laten vegen. Mocht er desondanks toch een schoorsteenbrand ontstaan, is het zaak deze met zand in plaats van water te blussen. "Met water blussen leidt tot stoomvorming", aldus een woordvoerder van de brandweer. "Door de druk kan het rookkanaal scheuren of zelfs exploderen. Blussen met zand voorkomt dat de schade erger wordt."
 
De schade door schoorsteenbranden is in de meeste gevallen verzekerd. Alleen wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, wordt de bewoner nalatigheid verweten en keert de verzekeraar niet uit. Je schoorsteen tijdig laten vegen, is dus het credo. En dat zeker niet alleen voor Zwarte Piet!
 
- woningwaarde
  aanvragen
- taxatie opdracht - offerte aanvragen - expertise opdracht