24 uur bereikbaar 088 66 99 666

nieuws

Recordaantal natuurrampen; lagere schadelast
10-04-2015  Vorig jaar werden in totaal 189 natuurrampen geregistreerd, het hoogste aantal in de historie van de jaarlijkse Sigma Study van Swiss Re. Mede door een relatief rustig hurricane-seizoen viel de verzekerde schadelast echter lager uit dan de gemiddelde schadelast in de afgelopen tien jaar.
 
Van alle verzekerde schades betrof tachtig procent natuurrampen en een vijfde 'man-made calamiteiten'. In de Sigma Study wordt onder meer gewezen op de sterke toename in de afgelopen 25 jaar van zware stormen die gepaard gaan met onweer en bliksem. Die veroorzaakten met name veel schade in de VS. De schadelast als gevolg hiervan groeide tussen 1990 en 2014 met gemiddeld negen procent per jaar, terwijl de schadelast door andere weergerelateerde calamiteiten jaarlijks gemiddeld met 6,6% is gestegen.
 
De totale schadelast als gevolg van natuurrampen en door menselijke fouten veroorzaakte calamiteiten beliep vorig jaar 100,34 miljard euro, ruim 45% minder dan de gemiddelde schadelast van 182,51 miljoen euro in de afgelopen tien jaar. De meeste economische schade werd veroorzaakt door meerdere cyclonen in het gebied rond de Indische oceaan. De grootste incidentele schade werd veroorzaakt door hevige sneeuwval in Japan met een schadebedrag van 4,59 miljard euro, gevolgd door hagelstormen in de VS in mei, de orkaan Odile in Mexico, de storm Ela in delen van België, Duitsland en Frankrijk en de overstromingen in Bosnië, Kroatië en Servië veroorzaakt door storm Yvette. Bij alle calamiteiten kwamen 12.700 mensen om het leven, een van de laagste aantallen in de historie.
 
Ondanks het recordaantal van 189 natuurrampen viel de verzekerde schadelast met 31,93 miljard euro lager uit dan de 40,14 miljard euro in 2013 en kwam het zelfs fors (45,5%) lager uit dan de gemiddelde schadelast in de afgelopen tien jaar van 58,38 miljard euro.
 
- woningwaarde
  aanvragen
- taxatie opdracht - offerte aanvragen - expertise opdracht