Telefoonnummer algemeen 088 66 99 666 (voor spoedzaken 24 uur bereikbaar)     Telefoonnummer planning 088 66 99 600

nieuws

Praktische brandpreventie tips
19-09-2016  Brand komt altijd onaangekondigd en is nooit welkom. Veel mensen denken “dat overkomt mij niet…” Het gevaar van een brand ligt echter constant op de loer. Graag geven wij u een aantal praktische en schade beperkende tips. U leest welke voorzorgsmaatregelen u kunt treffen en wat u het beste in geval van brand kunt doen om verdere ontwikkeling van het vuur en schade te beperken.

Tip 1 Hang een rookmelder op en test deze regelmatig
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel bewusteloos. Vaak al binnen enkele minuten! Een rookmelder waarschuwt u met een luid alarm. Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als u de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet u altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat.
 
Tip 2 Maak een vluchtplan
Een vluchtplan kan uw leven redden. Oefen het vluchtplan regelmatig en zorg dat er geen obstakels op de vluchtroute staan. Bepaal daarnaast een alternatieve vluchtroute. Dit voor het geval dat u op de eerste vluchtroute naar of door het vuur moet gaan. Met het vluchtplan en het alternatieve vluchtplan kunt u op  veilige en verantwoorde wijze samen met uw medebewoners het brandende pand verlaten.  Bent u minder goed ter been? Dan kunt u misschien met uw buren afspreken dat u hen belt in geval van nood.
 
Tip 3 Pas op voor vlam in de pan
Brand in de keuken ontstaat vaak doordat de vlam in de pan slaat. Dat komt doordat de pan te heet wordt of voedsel in de pan droog kookt. Denkt u bij het koken aan het volgende: blijf bij de pan en gebruik een kookwekker om droogkoken te voorkomen. Verlaat u de keuken even, neem dan de kookwekker mee en houd brandbare spullen zoals pannenlappen, keuken- en theedoeken op veilige afstand van het fornuis. Mocht u toch te maken krijgen met een dergelijke brand, zet dan onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit. Schuif het deksel van u af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is. Probeer een vlam in de pan NOOIT te blussen met water!
 
Tip 4 Rook nooit in bed
In slaap vallen met een brandende sigaret is vragen om problemen.
 
Tip 5 Hang wasgoed nooit dicht bij een kachel te drogen
De was kan te heet worden en uiteindelijk vlam vatten, niet doen dus.
 
Tip 6 Zet geen bloemen of planten boven of op de televisie
Een televisie heeft veel elektrische onderdelen. Als deze in contact komen met water, dan kan kortsluiting ontstaan. De kortsluiting veroorzaakt op zijn beurt brand.
 
Tip 7 Laat de televisie niet op stand-by staan
Heeft u een televisie met een beeldbuis (te herkennen aan de uitstekende achterzijde)? Zet deze dan uit als u gaat slapen of wanneer u het huis verlaat. Beeldbuis televisies trekken stof aan en worden van binnen zo warm dat het stof in de televisie kan ontbranden. Platte tv’s, zoals plasma, LCD en LED toestellen, produceren minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als uw plasma, LCD of LED televisie alleen in de standby stand kan, dan is de kans gering dat hierdoor een brand ontstaat.
 
Tip 8 Laat nooit aanstekers of lucifers slingeren
Kinderen gaan hiermee spelen. Kinderen gaan vaak op ‘ontdekkingsreis’.
Een aansteker of lucifers kan erg interessant zijn.
 
Tip 9 Wees voorzichtig met spiritus en wasbenzine
Wees voorzichtig met snel ontvlambare middelen als spiritus en wasbenzine. Zorg ervoor dat, op het moment dat u deze stoffen gebruikt, er voldoende frisse lucht is. Rook ook niet tijdens het gebruik van snel ontvlambare middelen.
 
Tip 10 Reinig het filter van uw afzuigkap regelmatig
De vetresten in het filter van uw afzuigkap zijn brandbaar. Als u dit filter reinigt blijven er geen brandbare vetresten in plakken.
 
Tip 11 Wasdroger
In het filter van uw wasdroger blijft stof achter. Stof kan bij hoge temperaturen zorgen voor brand. Maak daarom het wasdroger filter regelmatig schoon.
 
Tip 12 Laat eens per jaar uw schoorsteen vegen
De aanslag kan zorgen voor een schoorsteenbrand. Laat uw schoorsteen het liefst elk jaar vegen door een schoorsteenveger.
 
Tip 13 Maak een inventarisatielijst
Vóór de brand kunt u het beste een inventarisatielijst maken van uw kostbaarheden. Aan de hand van dit overzicht heeft u, bij een eventuele brand, alles op papier staan. U kunt daarnaast ook denken aan het maken van foto’s van uw inboedel en het inscannen van waardevolle documenten. Deze kunt u het beste op een andere locatie opslaan (anders dan op uw eigen computer, bijvoorbeeld in ‘the cloud’.
 
 
Wilt u meer praktische tips of informatie? Neem dan eens een kijkje op de site van uw verzekeraar of brandpreventie-
specialist.
 

 
Foto: KBO en Brandblussershop.eu
- expertise opdracht