Telefoonnummer algemeen 088 66 99 666 (voor spoedzaken 24 uur bereikbaar)     Telefoonnummer planning 088 66 99 600

nieuws

Gesloten deuren en rookmelders redden levens
13-02-2015  Rook verspreidt zich razendsnel en vormt mede daardoor het grootste gevaar bij branden in woningen. Het gesloten houden van deuren belemmert de rookverspreiding. Ook rookmelders zijn van levensbelang.
 
Snel ontwikkelende branden in woningen hebben snel zuurstofgebrek en gaan in korte tijd over in een smeulende brand. Het brandverloop in een woning hangt van veel factoren af. Hoe een brand zich in een woning uitbreidt, is daarom onvoorspelbaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de brandproeven die de Brandweeracademie en Brandweer Nederland hebben uitgevoerd in sloopwoningen in Zutphen.
 
Het onderzoek vond plaats tegen de achtergrond dat er jaarlijks circa vijfduizend woningbranden plaatsvinden, waarbij ongeveer vijftig dodelijke slachtoffers en vijfhonderd gewonden te betreuren zijn.
 
Meubilair en matrassen
 
Onderzocht zijn het brandverloop en de overleefbaarheid bij woonkamer-, keuken- en slaapkamerbranden. Bij de zes proefbranden waren de (binnen)deuren soms open en soms gesloten. Alle zes de branden ontwikkelden zich in eerste instantie snel, met name in meubilair en matrassen. Als de binnendeuren open stonden, verspreidde de rook zich zeer snel door de gehele woning. De meeste branden gingen daarna door zuurstofgebrek ook snel over in een smeulende brand.
 
Een woordvoerder van de Brandweeracademie: "Dit komt door het gebruik van kunststoffen in meubels en matrassen. Schuimrubber en andere kunststoffen zijn zo brandbaar dat hierdoor een brand zich snel ontwikkelt en de temperatuur in de ruimte toeneemt. We hebben geconstateerd dat de brand meer zuurstof verbruikt dan aanwezig is in de ruimte. Bij gesloten buitendeuren of slechts deels geopende ramen, gingen de branden snel over van een vlammende brand naar een smeulende brand. Bij voldoende brandstof kon dit smeulen gemakkelijk een uur duren. Er werd dan echter wel veel rook geproduceerd.”
 
Rookmelders
 
De experimenten hebben aangetoond dat een brand in een woning met binnendeuren (of meerdere ramen) open zich heel anders ontwikkelt dan een brand in een woning met gesloten ramen en deuren. “Ruimten die in open verbinding staan met de brandruimte lopen heel snel vol met rook, waardoor bewoners beperkte tijd hebben om te vluchten en te overleven. In woningen met gesloten binnendeuren zijn de kansen op vluchten en overleven gedurende enige tijd aanzienlijk beter. Het sluiten van binnendeuren in combinatie met het ophangen van rookmelders biedt dus de grootste kans aan bewoners om een woningbrand te ontvluchten en te overleven”, aldus de woordvoerder.
 
"Wij hebben met grote belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van deze onderzoeken", zegt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. "Dit onderzoek bevestigt wederom het belang van rookmelders. De brandweer bekijkt hoe het nieuwe inzicht in het sluiten van deuren het beste in het brandveiligheidadvies aan burgers kan worden verwerkt."
 
- expertise opdracht